David Bowie Never Get Old deel 2 Man of Ch-ch-changes

David Bowie Never Get Old deel 2 Man of Ch-ch-changes

Bowie als dagboek.
Wim Hendrikse uit Axel heeft alle feiten die hij over David Bowie kon vinden samengebracht in het meest complete, chronologische overzicht van de popster tot nu toe. (…)
De feitenkennis die Hendrikse jarenlang verzamelde, is nu gebundeld in twee Engelstalige boeken met de titels “Never Get Old”, part one en part two. Onder de diehard-fans wordt de uitgave nu al bestempeld als een standaardwerk. Als een geboren administrateur heeft Hendrikse alle voor Bowie relevante data keurig onder elkaar gerangschikt. Ondanks de op het oog gortdroge opsomming van concerten, familiezaken, releases van platen, studiowerk, interviews en filmopnames laat dit overzicht zich lezen als een speurtocht waarbij voor de kenners van Bowies werk geregeld saillante details opduiken.
Wie wil weten hoe het komt dat het linkeroog van de zanger een andere tint heeft dan het rechteroog, kan dat nalezen bij maart 1961 waar de jonge David Jones (echte naam) rake klappen krijgt van zijn latere bandlid George Underwood bij een ruzie over een meisje met de naam Deirdre. Zijn bijnaam “Old Odd Eyes” komt ook hier vandaan.
Ook aardig is het exacte moment waarop Davie Jones zijn naam verandert in David Bowie. Dat gebeurde op 8 oktober 1965, zo valt in “Never Get Old” te lezen. Hendrikse laat vanwege Davids keuze voor de naam Bowie zijn uitgebreide overzicht beginnen in het jaar 1836 als de Texaan Jim Bowie om het leven komt bij de slag om Alamo.
Jim werd als vechtersbaas wereldberoemd met het door zijn broer Rewin ontwikkelde Bowie-mes. Davie Jones, die in 1965 zijn naam moest veranderen om niet verward te worden met de populaire Davey Jones van The Monkees, koos als artiestennaam het aan twee kanten snijdende mes.
Ook Nederlandse feitjes zijn leuk. De relatie die de zanger met Patricia Paay zou hebben gehad, staat bij 24 augustus 1969. Bowie was een van de deelnemers aan het Malta Songfestival. Drie dagen later beweerde Paay op de Nederlandse televisie dat ze “iets” met Bowie had tijdens het festival. Verdere informatie ontbreekt. Hendrikse noemt slechts de feiten die hij terug heeft kunnen vinden.
Mythevorming
Zo heeft de schrijver diverse zaken niet kunnen achterhalen. Wanneer en hoe heeft Bowie gitaar leren spelen? Het is niet bekend. Het optreden in september 1957 in de Bromley Wolf Club waar David als tienjarige jongen nummers van Elvis en Chuck Berry speelt, komt in het boek dan ook uit de lucht vallen.
Hendrikse: “Ik weet het eerlijk gezegd niet. Dat soort feiten zijn moeilijk te achterhalen.” Dat geldt ook voor uitspraken van de vroedvrouw vlak na de geboorte van David. Op de geboortedag van David Robert Jones op 8 januari 1947 om 09.00 uur s ochtends zou de vroedvrouw gezegd hebben: “Hij is hier eerder geweest. Je kunt het aan zijn ogen zien. Ze kijken zo wetend.” Hendrikse geeft toe dat dit waarschijnlijk een geval van mythevorming is. “Het is ergens opgetekend en ik vond het leuk om mee te nemen. Je komt er niet achter of het echt gebeurd is.”
Buiten bovenstaande speculaties en nog niet bekende feiten heeft Hendrikse voorbeeldig werk geleverd. De schrijver die zich mateloos stoorde aan alle fouten die in veel artikelen, biografieën en zelfs hoesteksten slopen, wilde uitzoeken hoe de zaken werkelijk in elkaar staken. br> De Zeeuwse schrijver vroeg aan Engelse Bowie-fans om lokale archieven uit te pluizen. Zelf las hij honderden artikelen, tijdschriften, boeken en later ook internetsites en vroeg informatie op bij de platenmaatschappijen. Pas als Hendrikse er honderd procent van overtuigd raakte dat een datum of feit klopte, nam hij het in zijn boek op. “Dat was een lastige klus, mede omdat Bowie er om bekend staat dat hij vaak liegt. Ik weet dat hij dat doet, maar het gaat mij om de feiten. En die staan in het boek.”

(Visited 418 times, 1 visits today)

Leave a comment

David Bowie Style (2012) David Bowie Biografie van een superster