David Bowie The Seventies

David Bowie The Seventies

Gijsbert Hanekroot (1945) begon in 1969 als professioneel fotograaf. Hij was getuige van de explosie van de rockscene in de jaren zeventig, die hij vastlegde in talrijke iconische beelden. Dit boek bevat zijn belangrijkste foto’s van David Bowie, inclusief enkele weinig bekende juweeltjes. Sebastiaan Vos (1973), publicist en archivaris, is al Bowie-fan zolang hij zich kan herinneren. Voor David Bowie The Seventies schreef hij niet alleen een beknopte en informatieve biografie, maar ook het bijzondere verhaal over zijn liefde voor een van de grootste kunstenaars in de popmuziek. Dit boek verschijnt behalve in het Nederlands ook in het Engels en Frans. De Bowie-foto’s van Gijsbert Hanekroot zijn nu nog tot en met 12 juni te zien in Fotogalerie Noorderlicht in Groningen en in mei tijdens een expositie in Parijs.
Recensie(s)
Parallel aan de grote Bowie-tentoonstelling in Groningen, exposeerde fotograaf Gijsbert Hanekroot (1945) in een Groninger galerie de foto’s die hij in de jaren zeventig van Bowie maakte. Dat Bowie zelf in de expositieperiode overleed, geeft dit boek met die foto’s een meerwaarde. Hanekroot fotografeerde Bowie bij enkele concerten en persmomenten. Zijn alterego’s waren toen Ziggy Stardust, Halloween Jack (met ooglapje) en de Thin White Duke. De foto’s (veel portretten op het podium, een fotosessie, een hotellobby) zijn meestal in zwart-wit, soms in kleur. De personages zijn bekend, maar de foto’s niet meer en voelen daarom nu weer als nieuw aan. Leuk detail zijn uitklappagina’s met daarop twee foto’s die vlak na elkaar genomen zijn. De begeleidende teksten zijn van Bowie-fan en publicist Sebastiaan Vos. Hij geeft context bij de betreffende concerten, schreef een korte biografie van Bowie en heeft een persoonlijk verhaal, waarin hij over zijn band met Bowie vertelt. De teksten zijn drie keer opgenomen: in het Frans, Engels en Nederlands. Een mooie voetnoot bij het belangrijkste Bowie-decennium.

Ria Warmerdam

David Bowie The Seventies
Gijsbert Hanekroot (1945) begon in 1969 als professioneel fotograaf. Hij was getuige van de explosie van de rockscene in de jaren zeventig, die hij vastlegde in talrijke iconische beelden. Dit boek bevat zijn belangrijkste foto’s van David Bowie, inclusief enkele weinig bekende juweeltjes.

Sebastiaan Vos (1973), publicist en archivaris, is al Bowie-fan zolang hij zich kan herinneren. Voor David Bowie The Seventies schreef hij niet alleen een beknopte en informatieve biografie, maar ook het bijzondere verhaal over zijn liefde voor een van de grootste kunstenaars in de popmuziek.

Extra informatie

title David Bowie – The Seventies
photographer Gijsbert Hanekroot
text Sebastiaan Vos
design Sybren Kuiper
publisher Uitgeverij Conserve
ISBN 9789054294269
year 2016
binding paperback
size 17 x 24 cm
pages 128
language English, Français, Nederlands

(Visited 144 times, 1 visits today)
david-bowie-the-seventies 2 best_of_youtube